Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава

...
 Руската църква се намесва по начин, по който Македонската държава
Коментари Харесай

Игумен проговори за изгонените руски свещеници, трябвало да напуснат България заради НАТО?

 Руската черква се намесва по метод, по който Македонската страна прави оценка като неприемлив, а ние сме съдружници, разяснява йеромонах Никанор

Познавам добре и двамата свещеници, които бяха експулсирани. Мога да кажа единствено положителни думи за тях. Това съобщи в „ Здравей, България “ по Нова телевизия игуменът на Църногорския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ” йеромонах Никанор.

„ Те са доста сърдечни и постоянно усмихнати хора “, добави той.

„ Можеше напълно безшумно и умерено да изоставен. Вместо това, за жал не България и не българската черква, надигна ужасяващ писък. Много неприятно! Четем за тях и в гръцки духовни уеб сайтове, а евентуално и в Западна Европа. Бяха използвани от своите си ”, разяснява свещеникът. 

„ Това не са страшни хора, като тези шпиони, за които съм гледал по малкия екран по „ Студио Х “. Изпълняват си отговорностите на чиновници на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, който естествено прокарва политиката й. Патриаршията е оръдие в ръцете на съветската страна. Аз като българин нямам съображение да се колебая в ДАНС и други наши служби. Ние би трябвало да бъдем патриоти ”, добави той.

„ Националната сигурност на България не е нещо настрана взето. България е член на НАТО. Националната сигурност на всяка една членка на този съюз има по-голямо или по-малко отношение към нашата национална сигурност ”, разяснява йеромонахът.

„ В прилежаща Северна Македония бяха предложения да изоставен за това, тъй като Руската черква организираше там една доста странна политика да предотврати приемането на каноничен и легален от църковна позиция томос за автокефалия на тяхната поместна православна черква, оставяйки единствено с томоса, който им издаде сръбската патриаршия ”, изясни той. 

„ В момента църквата в Северна Македония продължава канонически да бъде част от сръбската православна черква и няма да престане да бъде такава до издаването на томос от Вселенската патриаршия ”, сподели Никанор.

„ На какъвто и да е междуправославен конгрес Македонската черква няма да седне. Това значи, че тя не е равноправна на останалите поместни църкви. И там очевидно Руската черква се намесва по метод, по който Македонската страна към този момент прави оценка като неприемлив. Оттам насетне е доста елементарно да си представим, тъй като те са били предложения да изоставен и от България “, добави той.

„ България и Северна Македония са съдружници в НАТО. Много ясно, че няма по какъв начин един човек, който е на наша територия, само че прави нещо, с което подкопава суверенитета и сигурността на прилежаща държава-членка на НАТО, да остане тук. Много е просто ”, сподели още йеромонахът.

Тивериополският свещеник Тихон пък сподели в „ Тази заран “ по бТВ, че нотариалният акт на затворената Руска черква е български.

„ Ние сме една черква, а тя не е постройка. Дълго време ще се карат на кого е тази постройка. Нотариалният акт на Руската черква е български и би трябвало да се подчинява на българските закони. Той е на 99 години “, добави той.

„ Едно е истина, че всички религиозни общности би трябвало да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. Там е писано, че е българска черква. Ние не сме тръгнали на война с Руската черква поради този храм. Ние желаеме тази неприятна преживелица с техните свещенослужители да бъде преодоляна “, съобщи Тихон.

" Политиката е изкуството на вероятното, а религията е изкуството да обичаш все пак. В последна сметка, когато хората вървят на черква, да могат да получат връзка с Бога, а не да се интересуват каква е църквата ", акцентира той.

Свещеникът посочи, че Руската черква е под духовната власт на Софийския митрополит, който е и патриарх, а предстоятели са двамата патриарси.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР